Teknoloji ve sanatın dönüşümü: Dijital Sanat

Supplementary Files

PDF

Anahtar Kelimeler

dijital sanat
metaverse
sanat piyasası
dijitalleşme
sanatın özerkliği

Nasıl Atıf Yapılır

Vargün, Özlem. (2023). Teknoloji ve sanatın dönüşümü: Dijital Sanat. JOURNAL OF ARTS, 6(1), 49–54. https://doi.org/10.31566/arts.1968

Özet

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı değişim ciddi bir toplumsal dönüşüm yaratmaktadır. 2000’li başlarında sanat; yaratıcılığın ve hayal gücünün müzik, dans, heykel, resim gibi araçlarla ifade edilmesidir. Dijitalleşen dünyada sanatçının duygu ve düşüncelerini ifade etmek için teknolojik araçları kullanması, dijital sanat olarak tanımlanabilir. Sanat ve teknolojinin birleşimi olan dijital sanat, sanatçının eserlerini üretmek için teknolojik cihazları kullandığı tüm sanat dallarını kapsar. Geleneksel sanat ile dijital sanat arasındaki temel fark, tasarlandığı alanın farklı olmasıdır. Örneğin geleneksel sanatta bir ressam, eserini üretirken tuval kullanır. Dijital sanatta ise eserin tasarımında bilgisayar ya da fotoğraf makinesi gibi dijital araçlar kullanılır. Dijital sanat kavramı, geniş bir alanı kapsar. Grafik düzenlemelerinden fotoğraf, heykel, resim gibi geleneksel sanat formlarının yeniden üretilip kopyalanmasına; mühendislik inşasından yapay zekâ uygulaması içeren projelere kadar pek çok uygulama, dijital sanat başlığı altında incelenebilir. Bu makaledeki amaç tarihsel süreçte dijital sanatın gelişimi ve dönüşümünü, bunların sergileme ve sanat piyasasındaki var olma biçimlerini incelemek, bu değişimdeki temel nedenleri teknoloji bağlamında tespit ederek dijital sanatın geleceği hakkında öngörülerde bulunmaktır. Yöntem olarak literatür araştırması ve betimleme yöntemiyle sınıflandırmalar yapılmaktadır. Elde edilen bulgulara göre Sanatçılar ifade aracı olarak dijital teknolojileri kullanması dijital teknolojilerin ilk ortaya çıkışından itibaren gündeme gelmiş ve teknolojiyi yakın takipte olan sanatçıların bu teknolojilerin kullanılmasını ve yaygınlaşmasında da öncü olduklarıdır. Buna ek olarak sanat kurumlarının otoritesi altında olan dijital sanatın bugün NFT teknolojiler sayesinde bağımsız erişime açık dijital varlık gösterebildiği ve kendi özerk alanını oluşturabildiğidir.

https://doi.org/10.31566/arts.1968

Referanslar

ARSEVEN, C.E.. (1975). Sanat Ansiklobedisi. IV Cilt. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

GOMBRİCH, E.H. (1980). Sanatın Öyküsü.İstanbul: Remzi Kitabevi Yayınları.

OCVİRK, O. G., STİNSON R. E., WİGG, PHİLİP R.,BONE, ROBERT O., CAYTON, DAVİD L. (2013). Sanatın Temelleri Teori ve Uygulama. İzmir: Karakalem Kitabevi Yayınları.

SHANKEN, E. A. (2012). Sanat ve Elektronik Medya. İstanbul: Akbank adına Agora Kitaplığı.

WANDS, B. (2006). Dijital Çağın Sanatı. Çev. Osman Akınhay. İstanbul: Akbank Kültür ve Sanat Dizisi.

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Telif Hakkı (c) 2023 Holistence Publications

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.