SANAT SİYASET İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA POLİTİK İMGE
Journal of Arts , Vol.1, Issue.2, 2018

Supplementary Files

PDF

Anahtar Kelimeler

Sanat Siyaset Adorno Politik İmge

Nasıl Atıf Yapılır

KORKMAZ, F. D., & ARIKAN, H. (2018). SANAT SİYASET İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA POLİTİK İMGE. JOURNAL OF ARTS, 1(2), 25–38. https://doi.org/10.31566/arts.2018242272

Özet

Sanat ve politika arasındaki ilişki insanlık tarihinin hemen her döneminde varlığını sürdürmüştür. Toplumların içinde bulunduğu sosyo-ekonomik, siyasal ve kültürel faktörlerin durumuna göre bu etkileşimin oranı değişkenlik göstermiştir. Özellikle toplumların değişim ve dönüşüm geçirdiği, siyasetin önemli ölçüde hissedildiği dönemlerde, sanatçılar bu süreçlerden daha fazla etkilenmişler ve yapıtlarında politik imge ve izlere daha fazla yer vermişlerdir. Bu etki kimi zaman sanatın amacını ve sanattan beklentileri değiştirmiş, kimi zaman daha da güçlenerek sanatın yapısında önemli dönüşümlere sebep olmuştur. Sanatın politikadan etkilenip dönüşmesinin yanı sıra, sanat da hareketli dönemlerde siyasetin aktörlerinden biri haline gelmiş ve toplumu şekillendiren unsurlar arasına girmiştir. Günümüze değin ulaşan sanat eserlerinin önemli bir kısmında politik etkileri izlemek bu karşılıklı etkileşimin sonucudur. Bu yönüyle sanat eseri özgün ve estetik anlatımıyla döneminin tanıklığını da yapmaktadır.

Sanat ve siyaset ilişkisini inceleyen bu makalede, düşünürlerin yaklaşımları çalışmanın önemli argümanları olmuştur. Metnin düşünsel kısmı Modernizm dönemi yaklaşımları, Marksist anlayış ve Adorno Felsefesi üzerine temellendirilmiştir. Bunun yanı sıra sanat tarihine mal olmuş sanat eserleri örnek olarak sunulmuş, siyasi/politik unsurlar analiz edilmiştir.

https://doi.org/10.31566/arts.2018242272

Referanslar

ARIKAN, H. (2012). Politik İmgeden Hareketle Türkiye'deki Kitle Hareketlerinin Resimsel Çözümlenişi, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Isparta.
AŞUKİN, B. VEBER, D. İlina., 1979, Politika Sözlüğü. Çev: Mazlum Beyhan, İstanbul: Sosyal Yayınlar.
BAYNES, K., 2008, Toplumda Sanat, Çev: Yusuf Atılgan, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
BURKE, P., 2009, Afişten Heykele Minyatürden Fotoğrafa Tarihin Görgü Tanıkları, Çev: Zeynep Yelçe, İstanbul: Kitap Yayınevi.
CEVİZCİ, A., 2003., Felsefe Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Paradigma Yayınları.
CLARK, T., 2011, Sanat ve Propaganda, Çev: Esin Hoşsucu, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
FİSCHER, E., 1993, Sanatın Gerekliliği, Çev: Cevat Çapan, İstanbul: Verso Yayınları.
FOSTER, H., 2008, Sanat/Siyaset, İletişim Yayınları (Editör: Ali Artun), Çağdaş Sanatta Siyasal Kavramı (s. 131-154). İstanbul.
JAY, M., 1989, Diyalektik İmgelem, Çev: Sevgi Doğan, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
KAHRAMAN, H, B., 2016, Sanatsal Gerçeklikler, Olgular ve Öteleri, İstanbul: Kapı Yayınları.
KREFT, L., 2008, Sanatın Siyaseti ve Siyasetin Sanatı, Sanat ve Siyaset: Kültür Çağında Sanat ve Politika, İletişim Yayınları (Editörler: Ali Artun, Nursu Örge), (s.9-39), İstanbul
ÖRS, H. B., 2007, 19. Yüzyıldan 20. y.y Modern Siyasal İdeolojiler, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
ÖZDERİN, S., 2014, Çağdaş Sanatta Küresel Bir Faktör Küratör, Ulak Bilge Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 2, s 35.
SU, S. 2014, Çağdaş Sanatın Felsefi Söylemi, İstanbul: Profil Yayınları.
TEZCAN, M., 2011, Sanat Sosyolojisi, Ankara: Anı Yayınları.
ULAĞLI, S., 2006, İmgebilim, Ankara: Sinemis Yayınları.
Yaman Kurt, A. (2009). Adorno ve Horkheimer’in Kültür Endüstrisi Üzerine Bir İnceleme. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
WOLFF, J., 2000, Sanatın Toplumsal Üretimi, Çev: Ayşegül Demir, İstanbul: Özne Yayınları
BOZDAĞ, L., 2015, Çağdaş Sanat ve Siyaset Dönüşümüne Yeniden Bakmak “Politikanın Estetize Hali”, (http://Egitimsen.Org.Tr/Wp-Content/Uploads/2015/12/Çağdaş-Sanat-ve-siyaset), İstanbul Kemer Burgaz Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Eğitim Bili Toplu Dergisi, Cilt 13 Sayı 52, Sayfa 94-127 (12. 07. 2015)
ZEYTİNOĞLU, E., 2017, Özne Sanat ve Siyaset Üzerine, http://İzlekler.Com/Ozne-Sanat-Ve-Siyaset-Uzerine-Emre-Zeytinoglu/), (1 Ekim 2017).
ÜNER, Ö., 2017, ve Siyaset İlişkisi, Sanat ve Siyaset Sempozyumu, (www.Academia.edu-Özlem) Sanat, (25 Temmuz 2017)
SAYAR, M., www.E-skop.Com/Skopbulten/Jacques-Rancièrede-Politik-Sanat-Ve-Temsil-Sorunu/257 ), (17 Ağustos 2015)
Gürkan, N, https://sanatkaravani.com/amerikan-soyut-disavurumcular-ekolu/ , (14 Ocak 2015)

Yazarlar, makale Journal of Arts'ta yayınlanmak üzere kabul edildiğinde. makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Rating Academy Ar-Ge Yazılım Yayıncılık Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon Ticaret Ltd. Şti’ne devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.

Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.

Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.