Görme engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik bir önerme: “Braille alfabeli” süt ambalajı


Özet Görüntüleme: 17 / PDF İndirme: 0

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.31566/arts.2581

Anahtar Kelimeler:

Braille- Ambalaj- Ambalaj Tasarımı- Görme Engelli

Özet

Çağımızda tüm insanlığın hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için gıda tüketimi en temel ihtiyaçların başında gelmektedir. Bu süreçte ihtiyaç duyulan gıdanın hijyenik ve bozulmadan üretim noktasından, tüketiciye ulaşabilmesi aşamasında ambalaj, insanlığın hayatında önemli bir konumda bulunmaktadır. Ürünü koruması ve muhafaza etmesinin yanında ayrıca tüketiciyle iletişim kuran ambalaj, tasarımı sayesinde hedef kullanıcıya ürün ve marka hakkında bilgi, mesaj ya da fikir vermektedir. Ambalaj tasarımında çözümlenmesi gereken en önemli problemlerden birisi, sağlıklı kişiler tarafından olduğu kadar görme engelli bireyler tarafından da kolaylıkla okunabilecek ve anlaşılabilecek grafik ürünlerinin oluşmasıdır. Ancak günümüzde ambalaj tasarımlarının düzenlenmesinde ve tasarlanmasında görme engelli bireyler çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; görme engelli bireylerin alışverişleri esnasında tercih edecekleri ürünü kolaylıkla tanıyarak, seçebilecekleri karton süt ambalajı tasarımı fikri sunmaktır. Bu kapsamda hazırlanan makale çalışmasında ambalaj, engelliler, görme engelliler, Braille alfabesi incelenmiş ve devamında yurt dışında Braille alfabesi kullanılan ambalaj tasarımı örnekleri sunulmuştur. Ayrıca “Görme Engelli Bireylerin Yaşamını Kolaylaştırmaya Bir Yönelik Önerme: “Braille Alfabeli” Süt Ambalajı” adlı çalışmada görme engeline sahip bireylerin en büyük ihtiyaçlarından olan gıda alışverişi esnasında, almak istediği ürünün ambalajını tanımasına ve anlamasına kolaylık sağlayacak bir ambalaj tasarımı fikri sunulmuştur.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

ARIKAN, Ç. (2002). Sosyal Model Çerçevesinde Özürlülüğe Yaklaşım. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi, 2,1, 11-25. Department of Veterans Affairs, (2005). Exterior Signs. [Elektronik Sürüm]. Designers at work.

ÇEKEN, B., ERSAN, M., & AĞCA, Ç. (2018). Ambalaj Tasarımında İşlevsellik ve Silindir Formundaki Gıda Ambalajları İçin Bir Sistem Önerisi. Ulakbilge. 6(28):1123-1134.

ERSAN, M. (2021a). Ambalaj Tasarımında Sürdürülebilir Bir Alternatif Olarak İleri Dönüşüm. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(30), s.679-692.

ERSAN, M. (2021b). Ambalaj Tasarımında Minimalizm. Ulakbilge, 64: 1193–1202. doi: 10.7816/ulakbilge-09-64-06.

KARA, C. (2011), Gören, Az Gören ve Görme Engelli Çocuklar İçin (Bakılabilen ve Dokunulabilen İllüstrasyonlu) Kitap Önerisi. Sanatta Yeterlilik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

MEGEP, (2008). Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi. Ankara Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Görme Engelliler Basımevi, s.36.

ÖZYÜREK, M., (1998) Görme Özürlüler İçin Öğretim Yöntemleri ve Öğretimin Zenginleştirilmesi. Tez Çalışması, Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim Fakültesi, Eskişehir.

STIEBNER, (1982). Zeichen, Signets, Signs, Emblems. Germany.

YILMAZ, M., ERSAN, M. & AĞCA, Ç. (2018). Görme Engelliler İçin Erişilebilir Yönlendirme Tasarımı: Ankara Kızılay Mahallesi Örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(74), s.535-544.

Ek Dosyalar

Yayınlanmış

2025-02-01

Nasıl Atıf Yapılır

Ağca, Çağhan, & Akengin, G. (2025). Görme engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik bir önerme: “Braille alfabeli” süt ambalajı. JOURNAL OF ARTS, 8(1), e2681. https://doi.org/10.31566/arts.2581

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi