Çocuklarla i̇leti̇şi̇mde bi̇r araç olarak kuklaların etki̇si

Supplementary Files

PDF

Anahtar Kelimeler

Kukla
iletişim
eğitim
çocuk

Nasıl Atıf Yapılır

Ersan Öztürk, I. (2022). Çocuklarla i̇leti̇şi̇mde bi̇r araç olarak kuklaların etki̇si. JOURNAL OF ARTS, 5(1), 27–34. https://doi.org/10.31566/arts.5.1.04

Özet

Sanatın her türünün çocuk gelişiminde önemli bir rolü vardır. Kukla ve kukla tiyatrosu her yaşa hitap etse de özellikle erken çocukluk dönemlerinde daha derin izler bırakma gücüne sahiptir. Estetik ve eğlendirici bir izlek olmanın ötesinde, kukla, eğitim ve öğretimde konvansiyonel yöntemlerin yanında sonuç veren bir alternatiftir. Küçük çocukların erken çocukluk dönemlerinde olumlu sosyal gelişimini sağlayan öğretim uygulamalarından biri de kuklanın bu amaçla araçsal kullanımı ile sağlanmaktadır. Konvansiyonel eğitimin tek yönlü iletişimine karşın kuklalar duyulara hitap eden deneyimle öğrenmeye olanak vermektedir. Bu çalışmanın amacı, çocuklarla iletişimde olduğu kadar çocukların iletişim becerilerini geliştirmede kuklaların araç olarak kullanılabileceğine dikkat çekmektir. Kuklaların temsil gücünden kaynaklı oluşturdukları sözel olmayan sembolik dil görsel bir iletişime olanak vermektedir. Bununla beraber dil becerisi yanında, hareket, koordinasyon, duyusal ve sosyal becerilerin gelişmesinde de kuklaların potansiyelini vurgulamaktadır. Bu doğrultuda kukla tiyatrosu, çocuk ve tiyatro ilişkisinin yanısıra oyun ve iletişim konularında teorik çerçeve sunumu ile ilgili literatürün sunulması ve uygulama örneklerinin incelenerek aktarılması hedeflenmektedir.

https://doi.org/10.31566/arts.5.1.04

Referanslar

BERNIER, M., & O'HARE, J. (Eds.). (2005). Puppetry in education and therapy: Unlocking doors to the mind and heart. AuthorHouse.

BUTLER, S., GUTERMAN, J. T., & RUDES, J. (2009). Using puppets with children in narrative therapy to externalize the problem. Journal of Mental Health Counseling, 31(3).

CARA, A. (2006). La marionnette de l’objet manipule a l’objet théatrâl, Champagne-Ardenne: Scérén.

COURTNEY, R. (1990). Drama and intelligence: A cognitive theory. London: McGillQueens University Press.

DOYLE, P. (2011). The power of puppets. Practical Pre-School, 2011(127), 18-19.

ERSAN, I. (2011). Gölge oyununda figür ve Türk gölge oyunu Karagöz. [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü.

ERSAN, I. (2018a). Oyun, Çocuk ve Kukla: Düş Dünyasına Yolculuk, Kuklaname (Festival Gazetesi), İzmir: İzmir Uluslararası Kukla Günleri Yayını.

ERSAN, I. (2018b). 21. yüzyıl kukla tiyatrosunda imge-ileti ilişkisi bağlamında kukla ve oynatıcı dinamiği, [Yayınlanmamış Doktora Tezi], İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü.

GOLDBERG, M. (2008), Tiyatro ve Çocuk, İstanbul: Mitos-Boyut Yayınları.

GROSS, K. (2011). Puppet: An essay on uncanny life. University of Chicago Press.

Hampshire, V. (2010). The power of puppets!. Child Care, 7(6), 10-11.

HARRIES, J. (2007). The power of puppets. Early Years Educator, 9(4), xiv-xvi.

HARRIS, P. P. , SMITH, L. G., & WONG, S. E. (2018). The Power of Puppets to Reach & Teach Under-Achieving Gifted Children. National Cross-Cultural Counseling and Education Conference for Research, Action, and Change. 18.

HUNT. J. (2012), 6. İzmir Uluslararası Kukla Günleri program kitapçığı, İzmir.

KROFLIN, L. (Ed.). (2012). The power of the puppet, Zagreb: UNIMA.

MARTIN, R. R., KUHL, P., & HAROLDSON, S. (1972). An experimental treatment with two preschool stuttering children. Journal of Speech and Hearing Research, 15(4), 743-752.

MORI, M. (2017). The uncanny valley: The original essay by Masahiro Mori. IEEE Robots & Automation Magazine.

NUTKU, Ö. (2006), Oyun, Çocuk, Tiyatro. İstanbul: Özgür Yayınları.

REIDMILLER, S. M. (2010). The impact of puppets and types of puppets on student achievement in the learning of vocabulary in a secondary senior level English content Class. Robert Morris University.

REMER, R., & TZURIEL, D. (2015). " I Teach Better with the Puppet"-Use of Puppet as a Mediating Tool in Kindergarten Education–an Evaluation. American Journal of Educational Research, 3(3), 356-365.

SORMANI, N.L. (2010), La critique est difficile, l’enfance aussi, Puck La Marionnette et les Autre Arts, Charleville- Mézieres: Institut international de la marionnette.

SYLWESTER, R. (1994). How emotions affect learning. Educational Leadership 52(2), 60- 64.

SYNOVITZ, L. (1999). Using puppetry in a coordinated school health program. Journal of School health. 69(4), 145-147.

WALLACE, A. & MISHINA, L. (2004). Relations between the use of puppetry in the classroom, student attention, and student involvement. Brooklyn College.

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Telif Hakkı (c) 2022 Holistence Publications

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.