Sanatta Lilith miti


DOI:
https://doi.org/10.31566/arts.5.1.05Anahtar Kelimeler:
mit- tanrıça- lilith- sanat- resimÖzet
Babil’in kadim mitolojisinde güçlü ve kendinden korkulan dişi bir ruh ve Fırtına Tanrıçası olan ayrıca Yahudi mitolojisinde de kendine yer verilen Lilith, Mezopotamya’da daha önce kendisine saygı duyulan özellikleri ile birlikte ana tanrıçadan şeytani bir tanrıçaya doğru evrilen kötücül bir karaktere dönüşmüş olarak da bilinir. Mitolojik hikayelerin oluşumunda insanların kendi yaşantılarından ilişkiler kurmalarının etkisi oldukça önemli bir ayrıntıdır. Farklı kültürlerdeki farklı mit karakterleri özünde kendi toplumlarının kadın ve erkeğe öngördüğü roller ile ilişkili karakterlerle ilişkilendirilir. Dolayısıyla kadının toplumsal değişim sürecinde algılanışındaki değişimler, dönüşümler bağlamında sanatta da çeşitli yorumlar ile farklı Lilith izlenimleri yaratılmıştır. Günümüz sanatında da metaforik anlatımlarla ifadesini bulmuş ve bir başkaldırı simgesi olarak Lilith Miti hala güncelliğini korumaktadır. Çağdaş sanat içindeki özellikle eleştirel olan örnekler üzerinden üzerinden konunun ele alınış biçimlerinde farklı bir içerik yakalanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı; farklı sanatçıların farklı zaman dilimlerinde Lilith karakterini nasıl ele aldıklarını, Lilith karakterininin süreç içerisindeki dönüşümünü son olarak çağdaş sanat sürecinde eleştirel bakış bağlamında inceleyerek sanat içerisinde Lilith Mitine ışık tutmaktır.
İndirmeler
Referanslar
ALTUNAY, Erhan. (2015). Paganizm-1. Hermes Yayınları.
ARSLAN, E. (2019). ‘Yunan Mitolojisinde Kadın İmgesi: Kutsal mı Lanetli mi?’ https://m.bianet.org/bianet/diger/205532-yunan-mitolojisinde-kadin-imgesi-kutsal-mi-lanetli-mi
BERKTAY, Fatmagül. Tek Tanrılı Dinler Karşısında Kadın. (2019 7.baskı) Metis Yayınları.
ERAT, Azra. (2007). Mitoloji Sözlüğü. Remzi Kitapevi.
GOETHE, Johann Wolfgang von. (2011). Faust. (Çeviren. İclal Cankorel), Doğubatı Yayınları.
İNDİRKAŞ, Zühre. Mitolojiden Alegoriye. (2015), Tekne Yayınları.
JACOBSEN, Thorkild. (1976). The Treasures of Darkness. New Heaven, Conn., And London.
NYDLE, Rabbi Edward L. (2012). The Legend of Lilith. Rabbi Edward L. Nydle B’nai Avraham Po Box 556 Ottumwa, Iowa 52501 www.bnaiavraham.net
MENTEŞOĞLU CHATZOUDAS, Çiğdem. (2018). Kiki Smith’in Çalışmalarında Mitolojik Unsurlar, (idil, 2018, cilt / volume 7, sayı / issue 49).
MULLER, B. (2011). ‘Menschen noch nicht reif für Atomenergie: Künstler Anselm Kiefer im Interview’, Rheinische Post. http://www.rp-online.de/kultur/kunst/menschen-noch-nicht-reif-fuer-atomenergie-aid-1.2285505
PAGLIA, Camille. (2012). Cinsel Kimlikler- Nefertititi’den Emily Dickinson’a Sanat ve Dekadans. (Çeviren. Anahid Hazaryan, Fikriye Demirci), Epos Yayınları.
ZINGSEM, Vera. Lilith, (2007). (Çeviren. Devrim Doğan Yüzer), İlya İzmir Yayınevi.
Ek Dosyalar
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Holistence Publications

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Yazarlar, makale Journal of Arts'ta yayınlanmak üzere kabul edildiğinde. makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Rating Academy Ar-Ge Yazılım Yayıncılık Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon Ticaret Ltd. Şti’ne devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.
Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.
Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiştir.