“REKREAKTİF ALAN" VE "REKREASYON ALANI” KAVRAMLARININ MEKÂNSAL PLANLAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ


Özet Görüntüleme: 313 / PDF İndirme: 318

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26809/joa.5.002

Anahtar Kelimeler:

Mekansal Plan- Yeşil Alan- Rekreasyon Alanı- Rekreaktif Alan

Özet

Yeşil alanların alansal olarak yeterliliğinin, donatımının, niteliğinin ve kent içerisindeki dağılımının ekolojik bütünlük içerisinde, şehircilik ilke ve prensipleri ile kamu yararı gözetilerek planlanması gerekmektedir. Bu kapsamda konu ile ilgili yürürlükte olan ve mevcut İmar Mevzuatı'na ait uyulması gereken kanun ve yönetmelikler bulunmaktadır. Yetkili kurumlar, mekânsal planların yapımında söz konusu yasal mevzuata uymakla yükümlüdür. Ancak bazı durumlarda; uygulama süreçlerinde birtakım karışıklıklar olmakta ve yönetmeliklerdeki tanımlar net olarak dikkate alınmamaktadır. Buradan hareketle, çalışma kapsamında birbiriyle sıklıkla karıştırılan "rekreaktif alan" ve "rekreasyon alanı" kavramları karşılaştırmalı örnekler üzerinden incelenmiş ve mekânsal planlar yapım yönetmelikleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu makale ile amaçlanan özellikle nazım ve imar planı ölçeğinde plan yaparken ilgili kamu kurumlarının rekreaktif alan ile rekreasyon alanı kavramları arasında tanımlar ve yasal statüler yönüyle farkındalığını sağlamaktır. Bu çalışmanın sonucunda, mevcut yasal çerçeve açısından, rekreaktif alan kavramı ile rekreasyon alanı kavramlarının birbirinden farklı tanımları ve anlamları olduğu görülmüştür. Rekreasyon alanlarında özel mülkiyete konu olabilecek şekilde belli koşullarda yapılaşmaya olanak sağlanmakta, buna karşın kıyı kullanımına ait bir kavram olan rekreaktif alanlarda yapılaşmaya olanak verilmemektedir. Sonuç olarak, özellikle idari yargıda bir çekişme konusuna yol açmamak için mekânsal plan yapım süreçlerinde, tanımlardaki bu farklılıklara dikkat edilmesi gerekmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Danıştay Dergisi, 2011, Danışma ve İdari Uyuşmazlıklar ile Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanmalarına İlişkin Kararlar, 41 (128), ISSN 1300 – 0187.
ERBAŞ, A.E., 2017, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği Çerçevesinde Donatı Standartlarının Değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Makale, MSGSÜ Kentsel Planlama Yüksek Lisans Programı 2018-2019 Bahar Dönemi Yerel Yönetimler ve Planlama Ders Notları.
ERBAŞ, A.E., 2014, Yeşil Alanlar Hakkında Değerlendirmeler, Yayımlanmamış Makale, MSGSÜ Kentsel Planlama Yüksek Lisans Programı 2018-2019 Bahar Dönemi Yerel Yönetimler ve Planlama Ders Notları.
ERSOY, M. 2015, Kentsel Planlamada Standartlar, Ninova Yayınları: İstanbul.
3194 sayılı İmar Kanunu.
İMPO, 2016, İzmir İli, Menderes İlçesi, Özdere (Kesre) Turizm Merkezi, Çukuraltı Mevkii Rekreasyon Amaçlı Kıyı ve Dolgu Alanı İmar Planı Plan Açıklama Raporu.
Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik.
Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ve Ekleri.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2019, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2019 Yılı Ekim Ayı Toplantısı I. Birleşim Raporu.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği.
ŞENTÜRK, E., 2019, Kıyı Alanları Planlaması Bağlamında Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi Ve Planlaması: İzmit Körfezi (Kocaeli-Yalova) Bütünleşik Kıyı Alanları Planı Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
URL-1, http://www.idarehukuku.net/haber/Rekreatif-alani-kavrami-ile-rekreasyon-alan-kavrami.html adresinden alınmıştır. [Erişim Tarihi: 1.06.2019].
URL-2, http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.4897&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=k%C4%B1y%C4%B1%20kanununun [Erişim Tarihi: 4.06.2019]

İndir

Yayınlanmış

2020-01-31

Nasıl Atıf Yapılır

SALT, E., & ERBAŞ, A. E. (2020). “REKREAKTİF ALAN" VE "REKREASYON ALANI” KAVRAMLARININ MEKÂNSAL PLANLAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. JOURNAL OF AWARENESS, 5(1), 13–26. https://doi.org/10.26809/joa.5.002

Sayı

Bölüm

Araştırma Makaleleri