A medicolegal perspective on the issue of cyberbullying in Turkey: A retrospective descriptive study on medical specialization theses
Özet Görüntüleme: 130 / PDF İndirme: 88
DOI:
https://doi.org/10.26809/joa.2255Anahtar Kelimeler:
Cyberbullying- cyber violence- forensic medicine- psychiatryÖzet
In recent years, the issue of cyberbullying has attracted the attention of researchers from many different fields as well as medical professionals. The aim of this study is to discuss the descriptive variables of medical specialty theses written on cyberbullying in Turkey in terms of forensic medicine. In this study, using the keywords "cyberbullying" and "cyber violence", theses registered in the Thesis Documentation Center of the Council of Higher Education were scanned. As a result of the screening, among 179 theses, 15 medical specialty theses related to the subject were examined within the scope of the study. The distribution of the 15 theses examined according to specialty areas was n:7 (46.6%) psychiatry, n:4 (26.6%) family medicine, n:1 (6.6%) forensic medicine, n:1 (6.6%) child and adolescent mental health and diseases, n:2 (13.3%) pediatrics. The peak in the writing of specialty theses was in 2019 (n:4). The population of the theses consisted of individuals aged 12-18 years in n:10 (66.6%) and 10-18 years in n:3 (20.0%) and university students in n:2 (13.3%), respectively. It was determined that questionnaires were used as the instrument and method in all of the theses analyzed. Most of the theses analyzed were conducted on adolescents between the ages of 12-18. There were no thesis studies among adults without or not a university degree. In future studies, these populations should also be examined. Due to its effects on people, it was thought that there may be an increase in the number of patients exposed to cyberbullying in the fields of psychiatry and forensic medicine. Therefore, it is necessary to increase medical awareness and conduct more studies on the cyberbullying issue.
İndirmeler
Referanslar
ARICAK, O.T. (2011). Siber zorbalık: Gençlerimizi bekleyen yeni tehlike. Kariyer Penceresi, 2(6), 10-12.
DILMAC, B. (2009). Psychological needs as a predictor of cyber bullying: A preliminary report on college students. Educational Sciences: Theory and Practice, 9(3), 1307-1325.
DURNA, S. (2019). Lise öğrencilerinde siber zorbalık ve siber mağduriyet sıklığı ve bunların anksiyete ve depresyon ile ilişkisinin incelenmesi: Konya örneği. (Tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.S
DURSUN, S., GÖKÇE, A., AYTAÇ, S. (2020). Siber zorbalik: üniversite öğrencileri üzerine bir araştirma. International Journal of Social Inquiry, 13(2), 465-485.
EROĞLU, Y. (2014). Ergenlerde siber zorbalık ve mağduriyeti yordayan risk etmenlerini belirlemeye yönelik bütüncül bir model önerisi. (Doktora tezi) Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
ERTÜRK, B. (2022). Problemli internet kullanımı olan ergenlerde sosyal anksiyete düzeyleri ve siber zorbalık arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. (Tıpta uzmanlık tezi) Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Sivas.
FIRAT, E. (2022). Jeneralize idiyopatik epilepsi tanısı alan adölesan olgularda internet bağımlılığı, akran zorbalığı ve siber zorbalık sıklığının araştırılması. (Tıpta Uzmanlık Tezi). Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir.
GÖKSU, M. (2019). Depresif ergenlerde sosyal medya tutumu ve siber zorbalık ilişkisi. (Tıpta Uzmanlık Tezi). Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul.
AYDIN GÖRÜCÜ, R. (2016). Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuk ve ergenlerin siber zorbalık ve mağduriyeti ile ilişkili etmenlerin araştırılması. (Tıpta Uzmanlık Tezi). Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara.
HINDUJA, S., PATCHIN, J.W. (2014). Bullying beyond the schoolyard: Preventing and responding to cyberbullying. Corwin press, California, USA.
HUANG, Y., CHOU, C. (2010). An analysis of multiple factors of cyberbullying among junior high school students in Taiwan. Computers in Human Behavior, 26, 1581–1590.
JOHN, A., GLENDENNING, A.C., MARCHANT, A., MONTGOMERY, P., STEWART, A., WOOD, S., LLOYD, K., HAWTON, K. (2018). Self-harm, suicidal behaviours, and cyberbullying in children and young people: Systematic review. Journal of medical internet research, 20(4), e129.
KALENDER, M.K., BULU, Ş., KESER, H. (2018). Siber Zorbalik Tehlike Düzeyi Ölçeğinin Ortaokul ve Lise Formlarının Geliştirilmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 26(2), 569-587.
KOWALSKI, R.M., LIMBER, S.P., AGATSTON, P.W. (2012). Cyberbullying: Bullying in the digital age. 2.nd ed. Malden, MA, Wiley-Blackwell.
KÖK, B.E. (2017). Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan ergenlerde siber zorbalık ve mağduriyetin prevalans ve prediktörleri. (Tıpta Uzmanlık Tezi). İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul.
LÅFTMAN, S.B., MODİN, B., ÖSTBERG, V. (2013). Cyberbullying and subjective health: A large-scale study of students in Stockholm, Sweden. Children and Youth Services Review, 35(1), 112-119.
LEE, C., SHIN, N. (2017). Prevalence of cyberbullying and predictors of cyberbullying perpetration among Korean adolescents. Computers in Human Behavior, 68, 352-358.
LI, Q. (2008). A cross-cultural comparison of adolescents' experience related to cyberbullying. Educational Research, 50(3), 223-234.
LI, Q. (2010). Cyberbullying in high schools: A study of students' behaviors and beliefs about this new phenomenon. Journal of Aggression. Maltreatment & Trauma, 19(4), 372-392.
MISHNA, F., KHOURY-KASSABRI, M., GADALLA, T., & DACIUK, J. (2012). Risk factors for involvement in cyber bullying: Victims, bullies and bully–victims. Children and Youth Services Review, 34(1), 63-70.
ÖZEN, E. (2018). Yarık damak-dudak tanılı ergenlerde psikiyatrik komorbidite, psikolojik profilin belirlenmesi ile problemli internet kullanımı ve geleneksel-siber zorbalık-mağduriyet ilişkisinin incelenmesi. (Tıpta Uzmanlık Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Isparta.
ÖZTÜRK, M. (2020). Üniversite öğrencilerinin siber zorbalık ve mağduriyet yaşantılarında karanlık üçlü kişilik özellikleri ve dürtüselliğin etkisi. (Yüksek lisans tezi) Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
PEKŞEN SÜSLÜ, D. (2016). Lise öğrencilerinde siber zorbalık ve siber mağduriyetin benlik saygısı, anne, baba ve akran ilişkileri açısından incelenmesi. (Doktora tezi) Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
RIGBY, K. (2003) Consequences of bullying in schools. Canadian Journal of Psychiatry, 48 (9): 583-590.
TETIK, S. (2019). Edirne merkezinde lise öğrencilerinde siber zorbalık ve ilgili faktörlerin değerlendirilmesi. (Tıpta Uzmanlık Tezi). Trakya Üniversitesi, Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Edirne.
TUNÇTÜRK, M. (2019). İnternet oyunu oynama bozukluğu olan ergenler ile problemli internet kullanımı olan ergenlerin siber zorbalık, saldırganlık ve yalnızlık parametreleri açısından karşılaştırılması. (Tıpta Uzmanlık Tezi). Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bakırköy Prof.Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı, İstanbul.
TÜRK, B. ŞENYUVA, G. (2021). Şiddet Sarmalı İçinden Siber Zorbalık: Bir Gözden Geçirme. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, (10) , 462-479.
WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO). (2002). World Report on Violence and Health. ISBN 92 4 154561 5, available at: https://www.refworld.org/docid/54aa8f744.html, accessed 4 November 2023, Nov 4.
YASİN, A. (2018). Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde patolojik internet kullanımı, saldırganlık ve siber zorbalık ilişkisinin değerlendirilmesi. (Tıpta Uzmanlık Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Aydın.
YERLİKAYA ORAL, E. (2022). İntihar davranışı bozukluğu ile intihar olmayan kendini yaralama tanısı olan ergenlerin akıllı telefon bağımlılığı riski ve siber zorbalık açısından karşılaştırılması. (Tıpta Uzmanlık Tezi). Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof.Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği, İstanbul.
YILMAZ, O. (2020). Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde siber zorbalık mağduriyeti ve depresyon arasındaki ilişkinin belirlenmesi. (Tıpta Uzmanlık Tezi). Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Antalya.
YILMAZER, H.S. (2020). Üniversite öğrencileri arasındaki partner siber şiddetinin değerlendirilmesi. (Tıpta Uzmanlık Tezi). Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, İzmir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Holistence Publications
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Yazarlar, makale Journal of Awareness’de yayınlanmak üzere kabul edildiğinde.makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Rating Academy Ar-Ge Yazılım Yayıncılık Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon Ticaret Ltd. Şti’ne devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.
Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.
Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiştir.