MÛSİKÎ VE MİMARÎ: "ITRÎ VE SİNAN ESERLERİ ÜZERİNDEN OSMANLI MEDENİYETİ ANALİZİ"
Özet Görüntüleme: 199 / PDF İndirme: 222
Anahtar Kelimeler:
Mimar Sinan- Itrî- Musikî- MimarîÖzet
Mûsikînin Sinan’ı addedebileceğimiz bir mihenk taşını değerlendirirken, müzik ve mimaride ulaştıkları zirve örnekleri birlikte ele almak, hatta edebiyatta okumak, Osmanlı medeniyetinin kodlarını çözmemizde yardımcı olabilir. Doğuda, hususiyetle de İslam’da her ne kadar her şeyin ancak zıddı ile bilinebildiği kabul edilmekle birlikte Vahdet bakış noktasından zıtlar arasında da bir mensubiyet farkı olmadığı peşinen kabul görmektedir. Osmanlı sanat anlayışından bahsedecek olursak, ister musiki ister mimari eseri olsun “tevhid” noktasından tasarlanan bir yapıyla karşılaşırız.
İndirmeler
Referanslar
AYVERDİ, İlhan, Misalli Büyük Türkçe Sözlük, Kubbealtı yay., İstanbul 2008
BEYATLI,Yahya Kemal, Kendi Gök Kubbemiz, Kültür Bakanlığı, Ankara 1990
CANSEVER, Turgut, Mimar Sinan, Klasik Yayınları, İstanbul 2010
NECİPOĞLU, Gülru, “Plans and Models in XVth and XVIth Century Ottoman Architectural Practice”, Journal of the Society of Architectural Historians, 1986, sy. 15, s. 224-243;
___________, “Architectural Drawings and Scrolls in the Islamic World”, a.mlf, The Topkapi Scroll: Geometry and Ornament in Islamic Architecture, Santa Monica, CA: The Getty Center for the History of Art and the Humanities, 1995.
SAATÇİ, Suphi, Bir Osmanlı Mucizesi; Mimar Sinan, Ötüken Yayınları, İstanbul 2005
SÖZEN, Metin, Mimar Sinan Ve Tezkiret-Ül Bünyan, haz. Suphi Saatçi, MTV yay., İstanbul 1989
TANRIKORUR, Cinuçen, Osmanlı Dönemi Türk Musikisi, Dergâh Yay., İstanbul 2003
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Yazarlar, makale Journal of Awareness’de yayınlanmak üzere kabul edildiğinde.makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Rating Academy Ar-Ge Yazılım Yayıncılık Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon Ticaret Ltd. Şti’ne devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.
Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.
Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiştir.