Enerji güvenliği politika yapıcı aktörler
Özet Görüntüleme: 112 / PDF İndirme: 183
DOI:
https://doi.org/10.26809/joa.1986Anahtar Kelimeler:
Türkiye- Enerji- Enerji güvenliği- Politika yapıcı aktörler- MedyaÖzet
Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulma, enerji kaynaklarının ve menşelerinin çeşitlendirilmesi ve yaygın kullanılan enerji ikmal hatlarının güvenliğinin sağlanması; ülkelerin siyaseti, ekonomisi ve ulusal güvenliği kapsamında özellikle enerjinin günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması ile daha büyük önem arz etmeye başlamıştır. Bu kapsamda, enerji güvenliği kavramı; önemine binaen gerek medyada gerekse de akademik yayınlarda sıklıkla kullanılan ve kendisine atıf yapılan bir terim halini almıştır. Özellikle 1973-74, 1979-1980 ve 1989-1990 yıllarında yaşanan petrol kesintisi ve varil fiyatlarının yükselişi neticesinde gelişen Petrol Krizleri ile 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ardından yaşanan Enerji Krizi ile enerji güvenliği gündemin üst sıralarında değerlendirilmekte ve tartışılmaktadır. Medya genel bir kanı olarak; yasama, yürütme ve yargının ardından bir kuvvet olarak görülse de çalışma kapsamında mülakatlar ile ulaşılan sonuçlarda enerji güvenliği gibi önemli bir alandaki politika yapım ve belirleme süreçlerinde birincil bir aktör olarak yeri incelenmiş ve paylaşılmıştır
İndirmeler
Referanslar
BIRKLAND, T. A. (2001). An Introduction to Policy Process: Theories, Concepts and Models of Public Policy Making. New York: M. E. Sharpe Inc.
BLAZEV, A. S. (2015). Energy Security for the 21st Century. USA: Fairmont Press.
CIUTĂ, F. (2010). Conceptual Notes on Energy Security: Total or Banal Security. Security Dialogue. 41(2).
DANNREUTHER, R. (2017). Energy Security. Malden, ABD: Polity Press.
NYE, J. (1982). Energy and Security in the 1980’s. World Politics, 35 (1).
SOVACOOL, B.K. (2010). The Routledge Handbook of Energy Security. London: Routledge.
SOVACOOL, B.K. (2011). Evealuating Energy Security in the Asia Pacific: Towards a more comprehensive approach. Energy Policy, 39.
YERGIN, D. (1995). Petrol Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
YERGIN, D. (2011). The Quest. New York: The Penguin Press.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Holistence Publications
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Yazarlar, makale Journal of Awareness’de yayınlanmak üzere kabul edildiğinde.makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Rating Academy Ar-Ge Yazılım Yayıncılık Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon Ticaret Ltd. Şti’ne devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.
Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.
Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiştir.