ÜLKELERİN GİNİ KATSAYISI, GÖÇ, SUÇ VE MUTLULUK DEĞİŞKENLERİ AÇISINDAN BULANIK VE DAYANIKLI KÜMELEME METOTLARI İLE SINIFLANDIRILMASI
Özet Görüntüleme: 170 / PDF İndirme: 142
Anahtar Kelimeler:
Gini Katsayısı- Bulanık Kümeleme- Dayanıklı (Robust) KümelemeÖzet
Göç, kişilerin yerleşmek amacıyla bir yerden başka bir yere gitmeleri hareketidir. Göç kavramı; göç edilen yerdeki kişileri toplumsal, kültürel ve ekonomik açılardan etkileyen bir olgudur.
Bir ülkede (bölgede) gelir dağılımının dengeli olup olmadığını ölçmeye yarayan Gini katsayısı (toplanma oranı) ülkedeki suç oranları ve göç etme / göç alma ile ilişkilendirilebilecek bir göstergedir.
Suç, yaşanılan topluma (mekana) ve zamana göre farklı tanımlanabilen disiplinler arası ve durağan olmayan bir kavramdır. Suç konusunda yapılan çalışmalar genel olarak hükümlülerin, şehirlerin, ülkelerin incelendiği, veri kaynaklarının tanıtıldığı ve panel verilerin kullanıldığı çalışmalar olmak üzere gruplandırılabilir.
Mutluluk ise güncelliğini her zaman koruyan, disiplinler arası bir kavramdır. Bu açıdan suç olgusuna benzemektedir. Mutluluk araştırmaları düşünürlerin, sanatçıların ve davranış bilimcilerin olduğu kadar siyaset bilimcilerin, işletmecilerin ve iktisatçıların da ilgisini çekmektedir.
Bu çalışma kapsamında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Türkiye; birbirleri ile etkileşim halinde değişkenler olan göç, Gini katsayısı, suç oranları ve mutluluk açısından alternatif kümeleme teknikleri (Bulanık Kümeleme ile Dayanıklı Kümeleme metotları) ile gruplanacaktır. Ulaşılan bulgular karşılaştırmalı olarak incelenecek, Türkiye'nin diğer ülkelere göre yeri irdelenecektir.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Yazarlar, makale Journal of Awareness’de yayınlanmak üzere kabul edildiğinde.makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Rating Academy Ar-Ge Yazılım Yayıncılık Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon Ticaret Ltd. Şti’ne devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.
Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.
Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiştir.