BİR GELİR TAHSİL YÖNTEMİ OLARAK ATLI TAHSİLDARLAR
Özet Görüntüleme: 257 / PDF İndirme: 359
DOI:
https://doi.org/10.15637/jlecon.85Anahtar Kelimeler:
Maliye Tarihi- Sözlü Tarih- Atlı TahsildarÖzet
Konusu, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Tarihi’nde, bir gelir tahsil yöntemi olarak kullanılmış atlı tahsildarlık sistemi olan bu çalışmada arşiv belgeleri ve literatür yanı sıra onları destekler biçimde sözlü tarih yöntemi kullanılarak tahsildar anlatıları derlenmiştir. Manavgat, Gazipaşa, İbradı ve Kalkan bölgelerinde yapılan görüşmelerde, daha bütünlüklü bir hikayeye ulaşmak için hem tahsildar hem de köylüler kapsama alınarak anlatılar karşılıklı olarak doğrulatılmaya çalışılmıştır. Yerele özgü olmakla birlikte genel hakkında da fikir edinmemizi sağlayacak Uçurumlu Rıza, Gene Memet, İnce Zalım, Melek Mustafa, Sarı Cehennem hikâyesi gibi arşiv belgeleri ve literatürde kapsanmamış bilgilere ulaşılması, Maliye Tarihi’ni salt vergiler ve kurumların evriminin zaman dizinsel açıklaması şeklinde ele alan mevcut literatüre katkılar olarak değerlendirilebilir.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2015 Jolistence Publications
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Yazarlar, makale Journal of Economics'te yayınlanmak üzere kabul edildiğinde .makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Holistence Publications'a devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.
Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.
Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiştir.