What can Turkiye learn from China’s experience in establishing special economic zones in Africa?


DOI:
https://doi.org/10.15637/jlecon.2720Anahtar Kelimeler:
Çin- Afrika- ÖEB- OSB- Türkiye İmalat SanayiÖzet
Uzun yıllar Batılı ülkelerin ilgisi ve hegomanyası altında olan Afrika ülkeleri son çeyrek yüzyıldır Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi ile yeni bir döneme evrilmeye başlamıştır. Çin’in özellikle finansman sıkıntısı çeken alt yapı yoksunu, buna karşılık doğal kaynak zenginlikleri olan Afrika ülkeleriyle iş birliğini derinleştirdiği görülmektedir. Bu ilişkiye olumlu bakışlar olduğu kadar, lüks alt yapı projeleri ile ülkeleri ödeyemeyecekleri borçlandırma politikası ile kazanımlar elde edildiği yönünde eleştiriler de vardır.
Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile olan ilişkisi uzun yıllardır devam eden dış ticareti, kıta geneline yayılan altyapı ve konut inşaat projeleri ve enerji yatırımları ile çeşitlenmektedir. Buna paralel olarak artan eğitim anlaşmaları, STK iş birlikleri, TİKA yardımları gibi projelerle Türkiye kıtadaki yumuşak gücünü artırmaktadır.
Bu makalede Çin’in önce kendi ülkesinde başlatıp sonrasında birçok ülkeye taşıdığı ve en son olarak Afrika’da yoğunlaştırdığı ‘Özel Ekonomik Üretim Bölgeleri’ kurma örneği üzerinden Afrika ülkeleri ile iş birliğini büyütmek isteyen Türkiye imalat sanayi yatırımcıları için hangi dersler alınabileceği üzerinde durulmuştur.
Bu çalışmada metod olarak kıta uzmanları ile yüzyüze görüşmeler, ülke raporları ve ülke istatistikleriyle beraber Dünya Bankası çalışmalarından faydalanılmıştır. Ayrıca kıtada mevcut özel üretim bölgeleri hakkında Çin istatistik ofisinin ve Ticaret Bakanlığının verileri kullanılmıştır.
Çalışmanın sonucunda Türkiye’nin artan gıda ihtiyaçlarının karşılanması ve düşük ve orta teknoloji grubu sektörlerin yeni yatırımlarına çözüm adreslerinden birinin Afrika olabileceği sonucuna varılmıştır. Kıtada inşaat ve ticaret faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasıyla beraber gıda, tekstil, inşaat malzemeleri, ana metal sanayi sektörlerinde tüm Kuzey Afrika ülkelerine ek olarak Sahraaltı Afrika ülkelerinden Etiyopya, Senegal, Nijerya, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya ve Kenya gibi ülkelerin Türk yatırımcıları için cazibe merkezleri olduğu sonuçlarına varılmıştır.
Tüm Afrika ülkelerini kapsayacak şekilde Türkiye dış yatırım ve sektör planlamasında devlet ve özel şirketler bazında kullanılabilecek analizleri içermesi çalışmanın özgünlüğünü oluşturmaktadır.
İndirmeler
Referanslar
ABDUSHARIPOVICH, S.S. (2018), Special Economic Zones as an Engine of Regional Economic Development: the best Practices and Implications for Uzbekistan. International Journal of Management Science and Business Adminstration, 48-55.
CAROL, N. & JOHN P., (2017), UN University, Industrial Clusters, The Case for Special Economic Zones in Africa.
DANJA, I. I., & WANG, X. (2024). Matching Comparative Advantages to Special Economic Zones for Sustainable Industrialization. Heliyon, 10(14).
DEİK (2021b). Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) ve Türk Firmalarına Etkisi, İstanbul.
DENİZ, İ. (2020), Afrika’da İş Birliği ve Rekabet Türkiye ve Çin, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı / Seta Raporu, Turkuvaz Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş.
DERİNCE, V. (2024). Türkiye-Afrika ekonomik ilişkilerinin Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması (AFCFTA) açısından analizi (Master's thesis, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı).
DIANXUN, L., & ZHOU H., (2023) China-Africa Economic and Trade Relationship Report 2023.
DIXON, L. R. M. (2024). The Impact of Chinese Special Economic Zones on Manufacturing and Employment in West Africa. Chinese Journal of International Review.
DOBRONOGOV, A. & FAROLE, T. (2012): An Economic Integration Zone for the East African Community: Exploiting Regional Potential and Addressing Commitment challenges. World Bank Policy Research Working Paper 5967. Washington. World Bank.
GOODBURN, C., KNOERICH, J., MISHRA, S., & CALABRESE, L. (2024). Zones of Contention: Performance, Pitfalls and Politics of China-Associated Economic Development Zones in Africa. King’s College London
MASSIL, J. K., & ERIC, T. T. J. (2024). Do Special Economic Zones Help The Diversification of African Economies? https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-4083488/v1
MOSES, O., NGUI, D., ENGEL, L. & KEDIR, A., (2024) China-Africa Economic Bulletin, BU Global Development Policy Center,
MURINGA, T. P., & SHAVA, E. (2025). Learning and Unlearning: Core Leadership Competencies for Driving Success in Special Economic Zones in South Africa, Social Sciences, 14(2), 88.
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/cb23c98d-d9a5-465f-8c9c-9f84b533aaf8/uyp.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-cb23c98d-d9a5-465f-8 (Erişim tarihi: 14.02.2025)
https://www.imf.org/external/datamapper/profile/ZMB (Erişim tarihi: 15.02.2025)
https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=dis-ticaret-104 (Erişim tarihi: 14.02.2025)
https://unctadstat.unctad.org/datacentre/dataviewer/US.FdiFlowsStock (Erişim tarihi: 15.02.2025)
https://www.sais-cari.org/data (Erişim tarihi: 01.02.2025)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_African_countries_by_population (Erişim tarihi: 10.02.2025)
National Bureau of Statistics of China https://data.stats.gov.cn/english/index.htm (Erişim tarihi: 14.02.2025)
https://www.africaeconomiczones.com/aezo-outlook/africa-economic- (Erişim tarihi: 10.02.2025)
https://www.bu.edu/gdp/2024/08/21/relative-risk-and-the-rate-of-return-chinese-loans-to-africa-database-2000-2023/ (Erişim tarihi: 10.03.2025)
https://www.trade.gov/country-commercial-guides/kenya-digital-economy#:~:text=According%20to%20the%20Business%20Monitor,the%20country's%20GDP%20by%202025. (Erişim tarihi: 10.03.2025)
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Holistence Publications

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Yazarlar, makale Journal of Economics'te yayınlanmak üzere kabul edildiğinde .makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Holistence Publications'a devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.
Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.
Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiştir.