AVRUPA BİRLİĞİ DÖNEM BAŞKANLIĞI SİSTEMİ VE AVRUPA BİRLİĞİ POLİTİKALARINA ETKİSİ
Özet Görüntüleme: 198 / PDF İndirme: 177
DOI:
https://doi.org/10.15637/jlecon.206Anahtar Kelimeler:
Avrupa Birliği Konseyi- Dönem Başkanlığı Sistemi- TrioÖzet
Avrupa Birliği’nde, 6 ayda bir değişen rotasyon sistemiyle gerçekleşen dönem başkanlığı, ülke devlet ve hükümet başkanlarının kendilerini uluslararası alanda gösterebilecekleri bir sistemdir. Dönem başkanlığını yürüten üye ülke, trio olarak adlandırılan üçlü gruplar halinde bir arada çalışmaktadırlar. Trio, uzun vadeli hedefler belirlemekte ve 18 aylık bir süre boyunca ön planda olacak önemli konuları belirleyen ortak bir gündem hazırlamaktadır. Avrupa Birliği’nin başından beri var olan bu sistem, genişleme ve derinleşme süreçleriyle yenilenmiş ve daha verimli hale getirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma kapsamında, özellikle Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sonra dönem başkanlığı yapan ülkelerin politikaları analiz edilecektir. Bu çerçevede trionun ortak bir politika mı yürüttüğü yoksa her dönem başkanı ülkenin kendi önceliklerini mi uygulamaya çalıştığı araştırılacaktır. Sonuç olarak, politik öneme sahip olan bu sistemin, Avrupa Birliği’nde politika yapımına ne derece katkı sağladığı anlaşılmaya çalışılacaktır.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2017 Jolistence Publications
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Yazarlar, makale Journal of Economics'te yayınlanmak üzere kabul edildiğinde .makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Holistence Publications'a devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.
Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.
Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiştir.