1930-1950’Lİ YILLARDA AZERBAYCAN’DA SOSYO-POLİTİK ORTAM VE ROMAN EDEBİYATI
Özet Görüntüleme: 44 / PDF İndirme: 114
DOI:
https://doi.org/10.33390/homeros.4.2.04Anahtar Kelimeler:
Realizm- Romantizm- Modern Estetik- Rus-Sovyet Devrimi- Sosyalist Edebiyatı- Kıyım- Roman EstetiğiÖzet
Bu makalede, romanın sadece bir edebiyat meselesi olmadığı gösterilmeye çalışılmaktadır. Destan, rivayet, efsane, anlatı, hikâye, deneme vs. gibi epik türlerin sentezinden yaranan, toplumun yaşam aynası ve küresel dünyanın bediî sözde gerçekleşen küçük modeli kabul edilen roman, ansiklopedik bediî kaynak olarak söz sanatının potansiyel imkanlarını takdim edebilir. Roman türünün bu kadar geniş ifade imkanları, XX. yüzyılın 30’lu yılları dahil tüm zamanlarda mevcut olmuştur. Lakin edebi aşama özellikleri, fikir-estetik ilkeler Sosyalizm realizmi kuramı yasaları ile kuşatıldıkça, tüm alanlarda olduğu gibi roman yaratıcılığında da edebiyat karşıtı içeriğe sahip kitapların sayısı giderek arttı. Zamanın öncü epik türüne dönüşen roman, bu yıllarda daha çok Sosyalizm kuruculuğu işinin ideolojik propaganda silahı olarak kaleme alınmaktaydı.
SSCB ölçekli psikolojik baskı altında kaleme alınan Sovyet dönemi Azerbaycan romanı, dünya edebiyatı örneğine dönüşemedi. Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin edebiyata, genel olarak sanata dair karar ve talimatlarının rolü bunda büyüktü. Kapalılık, yabancı edebiyattan habersizlik, beşerî konular düzeyinde romanların yazılmaması, genel edebi gelişimden tecrit durumlarından ötürü söz konusu yıllara ait edebiyatımızı çöküş dönemi olarak nitelendirecek olsak yanılmış olmayız.
1930-1950’li yılların romanlarının konuları, kronolojik olarak tam anlamıyla edebi manifesto gibi belirlenmişti:
- Kollektifleşme, kolhoz kuruculuğu, üretim ve fabrika edebiyatı. 2. 1941-1945 yılı savaşının galibiyeti için mücadele eden edebiyat. 3. Savaştan sonraki dönemin yeni kuruculuk yaşamını (yine de kolhozcu, işçi, petrolcü vs. bu gibi emekçilerin faaliyetini) yansıtan edebiyat.
Bu yıllarda aydınlara, bilim, sanat ve siyaset adamlarına karşı yürütülen kitlesel kıyım harekatı, dönemin edebiyatında özellikle de romanlarda ifadesini bulamadı. Bu büyük, insanlık dışı harekat ve kıyımlar, Azerbaycan romanının Sovyet dönemi aşamasının en güncel ve tarihi konusu olabilirdi. Lakin söz konusu yazarların yanıbaşında öldürülen kalem arkadaşlarının trajik kaderi bunu önledi. Rusya’da ise manzara biraz farklı idi. Örneğin, A. Soljenitsin gibi zamana meydan okuyan müstesna romancılar ortaya çıkmaktaydı.
Normal edebi ortamın bulunmaması, kasıtlı olarak oluşturulan edebi çatışmalar ve kaotik durum bağımsız yaratıcılık imkanlarını yazarların elinden almıştı.
İndirmeler
Referanslar
AĞAOĞLU, A. (2017), Üç Medeniyyet, Bakü, Bakı Kitab Klubu.
BAKHTİN, M. M. (1986), Literaturno-Kritiçeskie Stati, Moskva, Khudojestvennaya Literatura.
ÇEMENZEMİNLİ.Y. V. (2005), Eserleri, II Cilt, Bakü, Avrasiya Press.
EDEBİYATDA BOLŞEVİZM İDEYALILIĞI UĞRUNDA (1937), Edebiyat Gazetesi, 27 Mart.
GARAYEV, Y. (1996), Tarih: Yakından ve Uzagdan, Bakü, Sabah.
KERİMOVA, T. (2005), Azerbaycan Milli Elmler Akademiyası Tarihinden, Bakü, Tahsil.
MOROZOV, Sergey, “Proizvodstvennıy Roman Kak Otrajenie Sovetskovo Proekta” https://xn--h1aagokeh.xn--p1ai/special_posts/производственный-роман-как-отражени/
“MÜZAKIRE: FORMALIZM VE NATURALIZM ALEYHINE”(1936), Edebiyat Gazetesi, 14 Nisan
“MÜZAKIRE: SIRALARIMIZI TEMİZLEYELİM”, (1937) Edebiyat Gazetesi, 9 Haziran.
NERİMANOĞLU, K. V. (2008), “Sovet Edebiyatı: Gerçekler, Hagigetler, Ziddiyyetler”, Türk DünyasıDil ve Edebiyat Dergisi, XXV
PRAVDA GAZETESİ, (1923), 29 Haziran
RUS NESRI ANTOLOGIYASI, (2013), Bakü, Şerg-Gerb.
RZAYEV, Y. (2010), Azerbaycan Romanı: Siyaset ve Milli Düşünce: (1930-1955-ci İller), Bakü, Elm.
SAİD, Qurban. (2006), Ali ve Nino, Bakü, Şerg- Gerb.
SALAMOĞLU, T. (2007), Müasir Azerbaycan Romanı: Janr Tekamülü (XX asrın 80-ci illeri), Bakü, Nafta-Press.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2021 Holistence Publications
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Yazarlar, makale HOMEROS’da yayınlanmak üzere kabul edildiğinde. makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Rating Academy Ar-Ge Yazılım Yayıncılık Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon Ticaret Ltd. Şti’ne devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.
Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.
Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.