Gönderiler

Bir gönderi yapmak için Girişe Gidiniz veya Kayıt yapın.

Başvuru Kontrol Listesi

Başvuru sürecünde yazarlar başvurularının aşağıdaki listedeki tüm maddelere uyduğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri döndürülecektir.
  • Metin, Yazar Rehberinde belirtilen stil ve bibliyografik kurallara uygundur.
  • Makaleyi gönderi sırasında çalışmada yer alan tüm yazarların isimleri, ünvanları, görev yerleri, ORCID ID bilgisi ve sorumlu yazarın iletişim bilgilerini eksiksiz olarak girmeyi taahhüt ediyorum. Bu bilgileri ayrı bir dosya olarak da makalenin sisteme kaydı sırasında yükleyeceğimi beyan ediyorum.
    * Gerekçe: Tüm yazarların ORCID ID bilgisinin makalede yayınlanması TR Dizin tarafından zorunlu kılınmıştır.
  • Telif sözleşmesinin yazarlar tarafından ıslak imza ile imzalanarak makalenin sisteme kaydı sırasında yükleyeceğimi taahhüt ediyorum.
  • TR Dizin Kuralları gereğince etik kurul izni gerektiren çalışmalar için 2020 yılından itibaren, Etik Komisyon raporu veya eşdeğeri olan resmi bir yazının yazarlar tarafından gönderilmesi zorunlu kılınmıştır. Çalışmam için etik sözleşmesinin gerekli olması durumunda, bunu hazırlayarak makalenin sisteme kaydı sırasında yükleyeceğimi taahhüt ediyorum.
  • Hakemlere körleştirilmiş olarak gönderime hazır şekilde, yazarlara ait herhangi bir bilginin yer almadığı ayrı bir tam metin dosyası hazırlanmıştır.
  • Tam metin dosyasına yazının bölümlerinin yanısıra hem Türkçe hem İngilizce başlık, hem Türkçe hem İngilizce özet ile anahtar kelimler eklenmiştir.

Yazar Rehberi

Yazım Kuralları

Makalenizi yazım kuralları dosyamızı kullanarak yazabilirsiniz, dosyayı indirmek için tıklayınız (Link hazırlanacak). Aşağıda yazım kurallarıyla ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır.

Makale Başlığı

İlk başlık makalenin diliyle hazırlanmalı, diğer başlık ise diğer dille (anadil İngilizce ise Türkçe) yazılmalıdır. Makale başlıkları 14 punto büyüklüğünde ve ortalanmış olmalıdır. İlk başlık kalın, diğer başlık ise kalın ve italik olarak yazılmalıdır. Başlıktaki ilk kelime dışında tüm harfler küçük harfle yazılmalıdır. İlk makale başlığından önce 10 nk sonra 3 nk boşluk bırakılmalıdır. Tüm başlıklarda “Times New Roman” yazı tipi kullanılmalıdır. Alfa, beta, delta gibi Latin alfabesinde bulunmayan harfler açık okunuşlarıyla kullanılmalıdır.

Yazar(lar) isimleri ve bağlı kuruluşları
Yazarların tüm isimlerinin sadece ilk harfleri büyük, soy isimlerinin ise tamamı büyük olarak yazılmalıdır. Yazar isim ve soy isimleri sayfa ortalanmış ve italik yazılmalıdır. Yazar isimlerinden sonra 10 nk boşluk bırakılmalıdır. Yazarların adres bilgileri belirtilen sıra ile her bir farklı adres bir satırda olacak şekilde verilmelidir. Her bir adres bilgisinin altında yazarlara ait e-posta adresleri verilmelidir. Eğer aynı adres bilgisine sahip birden fazla yazar var ise e-postalar makaledeki sıraya göre verilmelidir.

 

Özet
İlk özet çalışmanın anadilinde verilir ve daha sonra diğer dile göre özet yazılır. Bu bölümde çalışmada kullanılan yöntemler, çalışmanın yeniliklerini vurgulayan ve ana bulgularını gösteren kısa bir özet verilmelidir. Özet metni iki yana yaslanmalı ve 10 punto olmalıdır. Özet yaklaşık olarak 100-250 kelime içermelidir. Sağlık bilimleri için İngilizce anahtar kelimeler Medical Search Heading (MesH), Türkçe anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimlerinden seçilmelidir. Özet içinde kaynaklar, şekil, tablo numaraları ve dipnot kullanılmamalıdır. Alfa, beta, delta gibi Latin alfabesinde bulunmayan harfler açık okunuşlarıyla kullanılmalıdır. Kısaltmalar anahtar kelime olarak kullanılamazlar, bunun yerine açık halleri yazılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Anahtar kelime sayısı 3 ile 6 arasında olmalıdır. Kelimeler virgülle birbirinden ayrılmalıdır.

 

 

Giriş
İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Örgütlerin Yönetimi Dergisine yayımlanmak üzere gönderilen tüm çalışmalarda “Giriş” bölümü olmalı ve bölüm numarası 1 olmalıdır. Bu bölüm çalışmanın amacı, literatürdeki yeniliği ve bulguların özetlendiği bölümdür. Dergiye gönderilen tüm makaleler MS-Word® 2007 ve üzeri sürümler kullanılarak hazırlanmalıdır.

Introduction

All studies submitted for publication to Istanbul Arel University Graduate Education Institute Journal of Management of Organisations should have an "Introduction" section and the section number should be 1. This section summarizes the purpose of the study, the novelty in the literature and the findings. All articles submitted to the journal should be prepared using MS-Word® 2007 and higher versions.


SayfaDüzeni
Makale sayfaları, A4 (210 x 297 mm) kâğıt boyutunda hazırlanmalıdır. Sol ve sağ kenarlardan 20 mm, üst kenardan 30 mm, alt kenardan 25 mm boşluk bırakılmalıdır. Makale içerisinde kullanılan kısaltmalar ilk kullanıldığı yerde uzun yazımından sonra parantez içerisinde verilerek sonraki kullanımlarda sadece kısaltılmış hali kullanılabilir. Latin alfabesinde bulunmayan harfler açık okunuşlarıyla kullanılmalıdır.

Bölüm başlıkları, Tüm bölüm başlıkları kalın ve 10 punto büyüklüğünde olmalı, başlıktaki kelimelerden sadece ilk kelimenin baş harfi büyük yazılmalı, diğer kelimelerin tüm harfleri küçük yazılmalıdır. İkinci, üçüncü ve dördüncü seviye alt başlıklar, ana başlıklarla aynı formatta sola hizalı yazılmalıdır. Dördüncü seviyeden daha fazla alt başlık kullanılmamalıdır.

 Yazı tipi(Font), ana metin için düz ve iki yana yaslanmış 10 punto büyüklüğünde “Times New Roman” yazı tipi kullanılmalıdır. Ana metin ve başlıkların önce ve sonra aralıkları(boşlukları) 4 nk ve satır aralığı "Tek" olmalıdır. Vurgu gerektiren durumlarda eğik veya kalın yazı karakterleri de kullanılabilir.

Font, for the main text, plain and justified, 10 point "Times New Roman" font should be used. The spacing (spaces) before and after the main text and headings should be 4 pt and the line spacing should be "Single". Italic or bold fonts can also be used in situations that require emphasis.


Denklemler,
 denklemlerin her biri ayrı satıra yazılmalı ve numaralandırılmalıdır. Denklemler, kenarlıkları gizlenmiş 1x2 boyutlu tablo içerisinde verilmelidir. Birinci hücrenin genişliği %90, ikinci hücrenin genişliği %10 olmalıdır. Birinci hücre içerisindeki formül ortalanmış, ikinci hücre içerisindeki denklem numarası ise sağa hizalanmış olmalıdır. Hücrelerin sol ve sağ kenar boşlukları sıfırlanmalıdır. Denklem yazmak için MS-Word® 2007 ve üzeri sürümlerde bulunan denklem düzenleyicisi kullanılmalıdır.


Şekiller ve Görseller, bütün şekiller sayfaya göre ortalanmalıdır. Eğer şeklin etrafındaki fazladan boşluklar (varsa) kırpılmalıdır. Şekillerin başlıkları her şeklin altına yazılmalıdır (bkz. Şekil 1). Makaledeki şekiller en az 300 dpi çözünürlüğünde olmalıdır. Şekiller bulanık görünmemelidir. Şekil içindeki yazılar (eğer varsa) net okunabilmelidir ve boyutu metin içindeki yazıların boyutunu aşmamalıdır. Alıntı yapılmış veya yeniden düzenlenmiş şekiller için şekil açıklamasından sonra köşeli parantez içinde [] kaynak numarasıyla mutlaka kaynak gösterilmelidir.
 

Kaynaklar, metin içerisindeki atıflar köşeli parantez “[]” içinde numaralandırılmalıdır. Kaynak listesi makalenin sonunda makale içinde yer aldığı sırayı takip edilecek şekilde verilmelidir. Metin içerisinde birden fazla yayına atıf yapılması gerekiyorsa “ve” anlamında “,” ve/veya “arası tüm yayınlar” anlamında “-” kullanılmalıdır. Örneğin [1],[2],[5] şeklindeki yazım 1, 2 ve 5 numaralı yayınlara atıf yapar. [3]-[9] şeklindeki yazım 3 ve 9 dâhil olmak üzere 3 ve 9 arasındaki tüm yayınlara atıf yapar.

 

Makalelerde kaynaklar bölümü de numaralı bir bölümdür ve en altta verildiği gibi düzenlenmelidir. Aşağıda verilen kaynaklardan [1],[2] hakemli dergilerde yayımlanan makalelere, [3] kitaplara, [4] kitapta bölüme, [5] sempozyumlarda / kongrelerde / konferanslarda sunulan bildirilere, [6] tezlere, [7] raporlara/standartlara, [8] ansiklopedilere, [9] sözlüklere, [10] mahkeme kararlarına, [11] film ya da videolara, [12] internet sayfasına,  [13] ise gazeteye ait referans örnekleri olarak verilmiştir.

Sonuçlar, numaralı olarak verilir ve çalışmanın bulgularından yola çıkılarak ileri düzey değerlendirmelerinin yapıldığı bölümdür. Yazarlar çalışmasıyla ilgili ileriye yönelik yapılabilecek diğer çalışma ve konulardan da söz edebilir.

Teşekkür, bu bölümde (eğer varsa) destek alınan kurum, proje, kişi, vb. bilgileri belirtilir.

 

Kaynaklar 
[1] Johnson W, Mamalis AG. “The perforation of circular plate with four sided pyramidally-headed square-section punches”. International Journal of Mechanical Sciences, 20(3), 801-820, 1990.
[2] Ertürk M. İşletme Biliminin Temel İlkeleri. 8. baskı. İstanbul, Türkiye, Beta yayınları, 2011.
[3] Koçak AM. Kat Hizmetleri Departmanı. Editörler: Kozak N. Otel İşletmeciliği, 67–98, Ankara, Türkiye, Detay Yayıncılık, 2004.
[4] Paksoy P. “Turizm Ekonomisi”. 8. Ulusal Turizm Kongresi, Antalya, Türkiye, 7–11 Eylül 2007.
[5] Ata F. Understanding customer value using data mining applications: A case study of an insurance broker. MSc Thesis, Istanbul Arel University, İstanbul, Turkey, 2018.
[6] T.C. Kalkınma Bakanlığı. “Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018”. T.C. Kalkınma Bakanlığı, Ankara, Türkiye, 212, 2013.
[7] Sarç ÖÇ. “Milli Gelir”. İktisat Ansiklopedisi. 2. Cilt. İstanbul, Türkiye, Ak Yayınları, 1973.
[8] Ansiklopedik Ekonomi Sözlüğü. “Japon Ekonomisi”. İstanbul, Türkiye, Dünya Yayınları, 1987.
[10] Anayasa Mahkemesi 13.4.1971 tarih ve E. 1970-63, K.1971-38 sayılı kararı. Anayasa Mahkemesi Kararlar Dergisi. 450-455, 9 Mayıs 1972.
[11] Necati Akpınar (Yapımcı), Yılmaz Erdoğan (Yönetmen), Vizontele I [Film], Türkiye. BKM Film, 2000.
[12] T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. “Türkiye Deprem Tehlike Haritası”. https://deprem.afad.gov.tr/deprem-tehlike-haritasi (01.12.2020).


Etik Kurul Onayı ve Çıkar Çatışması Beyanı, 
özgün çalışmalar için gerekli ise etik kurul onayı ile ilgili aşağıda verilen bilgilere dikkat edilmelidir.

TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterleri'nin 8. maddesine göre;
* Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve ilgili evraklar dergi sistemine yüklenmelidir.
* Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
Not: Etik kurul izni gerektirmeyen fakat yasal/özel izin alınmasının gerekli olduğu araştırmalarda ‘Yöntem’ bölümü bulunmadığı durumda araştırmanın etik yönü için yerine getirilen süreçler ‘Kaynaklar’ bölümünden önce ‘Araştırmanın Etik Yönü’ başlığı açılarak belirtilmelidir.
Araştırma makaleleri için etik kurul izni gerektiren çalışmalar aşağıda sunulmuştur:
Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar:
-Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
-İnsan ve hayvanların (materyal/ veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
-İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
-Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
-Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar


* Etik Kurul İzni İle İlgili Önemli Bilgiler:
-Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış Onam Formu’nun alındığının belirtilmesi, başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve bunun makale içinde belirtilmesi,
-Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi,
-2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/ doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir) makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir. Fakat araştırmanın etik yönü bakımından (aydınlatılmış onam, izinler vb.) yerine getirilen süreçler makalede belirtilmelidir.
-Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir.
-Çalışma insan ve hayvan deneklerinin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklerasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

Özgün çalışmalar için herhangi bir yazar, kurum ya da kuruluş ile çıkar çatışması olup olmadığı belirtilmelidir.

Articles

Section default policy

Gizlilik Beyanı

Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmaycaktır.