Yapay zekâ tabanlı teknolojilerin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıları
Özet Görüntüleme: 142 / PDF İndirme: 38
DOI:
https://doi.org/10.47243/jos.2627Anahtar Kelimeler:
Yapay Zekâ- Patent- Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri- ChatGBTÖzet
Son yıllarda hızla gelişen teknolojiler, inovasyon dünyasını yeniden şekillendirerek toplumsal ve ekonomik koşulları dönüştürme potansiyeli sunmaktadır. Ancak bu teknolojilerin bir kısmı ticarileşerek topluma fayda sağlarken, bazıları akademik düzeyde kalmaktadır. Yeni teknolojilerin ürüne dönüşerek ekonomiye değer katması ve somut faydalar sağlaması kritik bir öneme sahiptir. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH), ekonomik kalkınmanın yanı sıra toplumsal, çevresel ve küresel sürdürülebilirliği teşvik eden bir çerçeve sunmaktadır.
Diğer taraftan, yapay zekâ, günümüzde hem toplumsal hem de ekonomik sorunlara yönelik çözümler sunan ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayan önemli bir teknoloji olarak öne çıkmaktadır. Özellikle açlık, yoksulluk, eşitsizlik ve şiddet gibi küresel sorunlara karşı yapay zekâ tabanlı çözümler, sürdürülebilir bir dünya inşasında fırsatlar sunmaktadır. Bununla birlikte, yüksek teknolojilerin önemli bir kısmı üniversitelerde geliştirilmesine rağmen, akademik düzeyde kalmaktadır. Patentler, bu sürecin somut çıktılarından biri olarak yenilikçiliği ölçmede ve teknolojik gelişimi izleme açısından kritik bir araçtır. Üniversiteler için prestij kaynağı olan patentler, aynı zamanda teknolojinin toplumsal faydaya dönüşümünde de önemli bir role sahiptir.
Bu çalışma nitel bir çalışmadır ve içerik analizi ile elde edilen veriler kategorik olarak sınıflandırmaya tabi tutulacaktır. Çalışma, Türkiye’deki üniversitelerin yapay zekâ tabanlı teknolojik patent portföylerini analiz ederek, ülkenin inovasyon ekosisteminin SKH’lerle ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, yenilikçi teknolojilerin hangi alanlarda yoğunlaştığını ve bu teknolojilerin hangi SKH'lere katkı sağladığını inceleyecektir. Elde edilen bulgular, üniversitelerin stratejik planlarına ve Türkiye'nin kalkınma politikalarına katkı sunarak, teknoloji ve sürdürülebilirlik arasındaki bağı güçlendirecektir.
İndirmeler
Referanslar
ARSLAN, K. (2020). Eğitimde Yapay Zekâ ve Uygulamaları. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 11(1), 71-88.
ÇELİK, M. (2023). ChatGPT Kullanarak Türkiye’de Yoksullukla Mücadele Stratejilerinin Araştırılması. International Conference on Pioneer and Innovative Studies.
ÇETİN, B. (2023). Sağlık Hizmetleri Ve Yapay Zekâ. Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Bilimleri Akademik Araştırmalar Dergisi.
DHARWAL, M., AGARWAL, N., KUMAR, S., ANAND, S.K., & VATSA, M. (2021). Building Smarter Smart Cities for Sustainable Development through Artificial Intelligence. 2021 5th International Conference on Electronics, Communication and Aerospace Technology (ICECA), 1185-1187.
DRAHOŠ, P., & MAYNÉ, R. (2002). Global Intellectual Property Rights: Knowledge, access and development. Springer.
FADZISO, T. (2019). How Artificial Intelligence Improves Agricultural Productivity and Sustainability: A Global Thematic Analysis. Asia Pacific Journal of Energy and Environment.
GÜLEÇ, İ. (2020). Üniversite Fikriyatı: Geçmişten Geleceğe Üniversitelerin Dönüşümü (Analiz Raporu: 2020/06). İstanbul: İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı
HARIRI, W. (2024). Sentiment Analysis of Citations in Scientific Articles Using ChatGPT: Identifying Potential Biases and Conflicts of Interest. ArXiv, abs/2404.01800.
HEPKUL, A. (2002). Bir Sosyal Bilim Araştırma Yöntemi Olarak İçerik Analizi. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 1-12.
ISALM, M. (2024). AI for Sustainable Development: Addressing Environmental and Social Challenges. Journal of Artificial Intelligence General science (JAIGS) ISSN:3006-4023.
KELEŞ, H. (2022). Tıpta Yapay Zekâ Uygulamaları. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi.
MEGAWATI, R., LISTIANI, H., PRANOTO, N.W., AKOBIAREK, M., & MEGAHATİ S, R.R. (2023). Role of GPT Chat in Writing Scientific Articles: A Systematic Literature Review. Jurnal Penelitian Pendidikan IPA.
METİN, O., & ÜNAL, Ş. (2022). İçerik Analizi Tekniği: İletişim Bilimlerinde ve Sosyolojide Doktora Tezlerinde Kullanımı. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi.
NOSENKO, Y. (2022). Methodological Principles of Content Analysis of Websites. Modern Economics. Prognosticate. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi.
REGER, R.K., & KINCAID, P. (2021). Content and Text Analysis Methods for Organizational Research. Oxford Research Encyclopedia of Business and Management.
SELL, S.K. (2004). What Role for Humanitarian Intellectual Property? The Globalization of Intellectual Property Rights. Minnesota Journal of Law, Science & Technology, 6, 191.
SHAHVAROUGHI FARAHANI, M., & GHASEMI, G. (2024). Artificial Intelligence and Inequality: Challenges and Opportunities. Qeios.
SHUFORD, J. (2024). Interdisciplinary Perspectives: Fusing Artificial Intelligence with Environmental Science for Sustainable Solutions. Journal of Artificial Intelligence General science (JAIGS) ISSN:3006-4023.
SUNARTI, S., FADZLUL RAHMAN, F., NAUFAL, M.N., RISKY, M., FEBRIYANTO, K., & MASNINA, R. (2021). Artificial intelligence in healthcare: opportunities and risk for future. Gaceta Sanitaria, 35 Suppl 1, S67-S70 .
TARHAN, Ç., ÖZGÜR, A.S., TEKE, İ., & KOMESLİ, M. (2022). Görüntü İşleme Entegre Afet Yönetiminde Yapay Zekâ Yöntemi Olarak Kullanılabilir Mi? Journal of Research in Business.
TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU. (2022). Türkiye patent başvurularında dünyadaki yükselişini sürdürüyor. Türk Patent ve Marka Kurumu. Erişim adresi: https://www.turkpatent.gov.tr/haberler/turkiye-patent-basvurularinda-dunyadaki-yukselisini-surduruyor
USIMP (2021), Üniversite Patentleri Analiz Raporu, https://www.usimp.org.tr/tr/sayfa/belge/raporlar-17 (20.10.2024).
VİCTOIRE A., D.T., KARUNAMURTHY, D.A., SANDHIYA, S., & YUVARAJ, S. (2023). Leveraging Artificial Intelligence for Enhancing Agricultural Productivity and Sustainability. Quing: International Journal of Innovative Research in Science and Engineering.
YOLCU, H. (2024). Redefining the Teacher's Role in The Era of Artificial General Intelligence:
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Holistence Publications
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Yazarlar, makale Journal of Orijinal Studies'te yayınlanmak üzere kabul edildiğinde .makalenin içeriğindeki tüm telif haklarını, Rating Academy Ar-Ge Yazılım Yayıncılık Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon Ticaret Ltd. Şti’ne devrederler. Yazarlar, patent hakları gibi telif hakkı dışındaki tüm mülkiyet haklarını saklı tutar.
Bu makalede yazar olarak listelenen herkes çalışmaya önemli, doğrudan, entelektüel katkılar yapmış olmalı ve bunun için kamu sorumluluğu almalıdır.
Bu makale daha once yayınlanmamış ve başka dergilerde yayınlanmak üzere gönderilmemiştir.